Frišov Eko portal :: Friškova učilica :: Odvajanje opasnog otpada u domaćinstvu

Odvajanje opasnog otpada u domaćinstvu

Odvajanje opasnog otpada u domaćinstvu

Vjerojatno ćete biti iznenađeni kad vam kažemo da mnogi proizvodi koje koristimo za čišćenje domaćinstva, održavanje automobila ili uništavanje štetočina, mogu biti štetni. Jednom kad odlučite odbaciti takav proizvod ili ga više ne trebate, postaje opasan otpad iz domaćinstva.
Ako se takav otpad nepropisno zbrine te završi u okolišu, može naštetiti ljudima, životinjama i okolišu.

Što je opasni otpad iz domaćinstva?


To su razna sredstva koja mogu biti toksična, zapaljiva, mogu reagirati s drugim sredstvima i tvarima, mogu djelovati korozivno i ne smiju se bacati u komunalni otpad niti odlagati u prirodu.

Neko je sredstvo OPASNO ako se može zapaliti, može kemijski reagirati ili eksplodirati u dodiru s drugim tvarima, ako ispušta opasna isparenja ili  mirise ili ako je korozivno ili toksično.

 • ZAPALJIVI materijali sadrže sredstva koja se lako mogu zapaliti ili eksplodirati.
 • KOROZIVNI materijali mogu opeći kožu, oštetiti vam pluća ako ih udahnete ili nagristi površine drugih materijala (npr. razna sredstva s kiselinama).
 • TOKSIČNI proizvodi, čak i u malim količinama mogu trenutno djelovati otrovno, uzrokovati ozljede te čak i smrt. Dugotrajno izlaganje takvim proizvodima može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su rak, defekti kod novorođenčadi, različite bolesti i smrt.
 • REAKTIVNE tvari mogu reagirati s drugim tvarima proizvodeći otrovna isparenja ili eksplozije.

Gdje se opasni otpad može naći?

 • U kupaonici: sredstva za čišćenje prozora, sanitarija, sredstva za dezinfekciju, boje za kosu i izbjeljivači, lijekovi, lakovi za nokte i sredstva za njihovo skidanje (acetoni)
 • U kuhinji: čistači odvoda, sredstva za čišćenje pećnica, sredstva za poliranje i čišćenje metala, sredstva za poliranje namještaja, sredstva za pranje podova
 • U vrtu: pesticidi, gnojiva, sredstva za uništavanje korova, otrovi za glodavce (štakore i miševe), herbicidi, repelenti, insekticidi, razne kemikalije
 • U garaži ili radionici: cementi, razrjeđivači, lakovi, odstranjivači boja, lakovi, katran za krov i ostali vodootporni agensi, uljne boje, fotografske kemikalije i dr, auto voskovi, stari dijelovi, auto baterije i elektroliti, odstranjivači hrđe, tekućina za kočnice, konzervans za drvo, ljepila, otapala za ljepilo, benzin, motorna ulja, kerozin, razne boje, plinske boce, kemikalije za čišćenje bazena, repelenti i insekticidi.
 • Oko kuće: ogrlice i sprejevi protiv buha, sredstva protiv insekata, tablete protiv nametnika na vašim ljubimcima, naftalinske kuglice, fluorescentne cijevi i žarulje, prazne limenke od sprejeva, baterije i punjači

Zašto se kućni opasni otpad ne smije baciti u odvod ili kantu za smeće?

Zagađenje voda uzrokuju industrija, odlagališta otpada, kanalizacijski otpad i naše svakodnevne aktivnosti.
Sustavi odvodnje nose kišnicu i isprane nečistoće s ulica i privatne imovine do lokalnih potoka, rijeka i na kraju do jezera i oceana. Neke od ovih voda također se ulijevaju u podzemne vode i nalaze svoj put do naših dragocjenih izvora pitke vode.
Ako se nepropisno odlažu, sve štetne kemikalije iz domaćinsta koje mogu ugroziti život živih bića, mogu dospijeti u rijeke i jezera te kontaminirati vodu za piće, a time i cijeli hranidbeni lanac.
Ako odbacite opasni kućni otpad u kantu predviđenu za odvojeno skupljanje otpada koji se može reciklirati, može ozlijediti ljude koji vrše skupljanje, te ugroziti cijeli proces pretvaranja otpada u korisnu sirovinu. Također može biti zapaljiv i uzrokovati požar na odlagalištu otpada.

Kako se zaštititi?
Pažljivo pročitajte i postupajte prema uputi na proizvodu. Dobro razmislite prije bacanja nekog od navedenih sredstava ili prazne ambalaže.

Što možemo učiniti da spriječimo opasnost?
Osim što ćete paziti da opasni otpad pravilno odvajate i zbrinjavate, postoji još nekoliko jednostavnih stvari koje možete napraviti da smanjite opasnost za vašu obitelj i okoliš:

 • PROCJENA - procjenite da li vam je određeni opasan proizvod zaista potreban i da li je zaista neophodno napraviti to što ste planirali
 • IZBOR - kad kupujete, izaberite manje opasan proizvod kad god je to moguće. Na tržištu postoji puno proizvoda koji nisu štetni za okoliš. Zapamtite - izbor je na kupcu tj na vama, nemojte podleći ljepšem dizajnu proizvoda!
 • ADEKVATNA KOLIČINA - kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno. Manja količina opasnog otpada može napraviti veliku razliku. Izračunajte koliko vam je srestva stvarno potrebno te kupite, ako je moguće, točno toliko sredstva koliko ste izračunali kako bi spriječili da se opasno sredstvo nakuplja.
 • INFORMIRANJE - informirajte i ponudite susjedima, obitelji, prijateljima i dr. da vam je ostalo opasnog sredstva koje se još može iskoristiti
 • ODLAGANJE - odlažite opasni otpad iz domaćinstva samo na propisani način. Skladištite ga odvojeno na sigurnom mjestu sve dok ne skupite dovoljnu količinu za odvoz od strane ovlaštene tvrtke ili vratite praznu ambalažu na mjesta gdje ste proizvod kupili (npr. herbicidi, pesticidi, lijekovi i sl)

Uputa za pravilno odlaganje opasnog otpada iz domaćinstva

 • Ako je moguće, čuvajte proizvod u originalnom pakovanju ili u nepropusnom spremniku koji je vidljivo označen.
 • Označite materijale koji nisu u originalnom pakovanju (da ne dođe do zabune). Ako se ne možete sjetiti točnog naziva proizvoda, napišite o kojoj se vrsti proizvoda radi - npr. sredstvo za čišćenje ili pesticid.
 • Nikad ne upotrebljavajte prazni spremnik od kemikalija u druge svrhe i nikad međusobno ne miješajte različite proizvode.
 • Ako je spremnik oštećen, stavite ga u veći spremnik koji se može dobro zatvoriti. Označite spremnik nazivom proizvoda.
 • Provjerite sve spremnike i budite sigurni da svaki ima odgovarajući poklopac.
 • Nemojte pušiti kad nosite opasni otpad!
 • Poštujte upute o recikliranju ambalaže od opasnog kućnog otpada
 • Provjerite da li se ambalaža od opasnog otpada može ponovno puniti, zamijenite je ili vratite u trgovinu u kojoj ste je kupili

SPREMNICI OD BOJA

 • Pokušajte što je više boje istisnuti iz četki, valjaka i sl. natrag u spremnik za ponovnu upotrebu.
 • Čuvajte male količine boje u manjim, zatvorenim spremnicima - mogu vam poslužiti za razne popravke na zidu ili stropu.
 • Boju koja se ne može iskoristiti izvadite iz spremnika na plastičnu podlogu, novine ili neku staru krpu i ostavite da se osuši. Suha boja može se odložiti u vašu kantu za zeleni otpad.


Postoje "zelene" alternative za pesticide, kloride, amonijak i sredstva za čišćenje na bazi fosfata
Mnogi efikasni proizvodi mogu se izraditi od svakodnevnih sirovina koje imate u smočnici ili praonici kao što je ocat. Supermarketi također prodaju široku paletu ne - štetnih proizvoda. Samo je potrebno prvo provjeriti naljepnicu.

Neke savjete kako ekološkim sredstvom ukloniti neke od mrlja možete pročitati i u našem članku Nekoliko savjeta za ekološko uklanjanje mrlja

(izvor: http://www.rgang.org.au)

Pitamo vas...

Vodite li brigu o odlaganju štetnog otpada na pravo mjesto?